Ik ben Ellen Leenaerts, leerkracht  van groep 8 op Kindcentrum de Kiezel in Best. Een leerkracht die de uitdaging aangaat om binnen de complexiteit die passend onderwijs vraagt, een groep in zijn kracht te zetten.

 

Per toeval ben ik vorig jaar in aanraking gekomen met het “Leading Teachers” programma, wat ik inmiddels al een jaar volg. Dit is op mijn lijf geschreven. Door ‘’Leading Teachers’’ ben ik me meer bewust van de voorbeeldfunctie die ik als leerkracht heb. Ik durf me kwetsbaar op te stellen, zodat de leerlingen weten dat fouten maken mag, in alle opzichten. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensband. Het werkt drempelverlagend voor de kinderen. Problemen zijn er om opgelost te worden en creëren groeimogelijkheden. Ik ben duidelijk en vind dat ik 100% verantwoordelijkheid moet nemen voor de keuzes die ik maak. Bij de kinderen uit mijn klas verwacht ik hetzelfde: maak eigen keuzes, doe wat je moet doen en neem hier verantwoordelijkheid in. Eigenaarschap!

 

Ik durf “buiten de lijntjes te “kleuren“, uit de comfortzone te stappen om mijn doelen te bereiken. Juist hierdoor ontstaan ontwikkelingskansen, zowel voor mij als de kinderen in mijn groep. Veranderen, het “oude loslaten” en een andere weg inslaan dat is waar het om draait. Dit is spannend en confronterend omdat je de uitkomst niet weet. Het enige wat je weet is dat jij degene bent die de stappen durft te zetten, durft te vallen en weer op te staan… en het effect daarvan is zo leerzaam en rijk. Je hebt het gedaan vanuit jouw inzet en kracht.

 

In deze complexe en voortdurend aan verandering onderhevige samenleving wil ik mijn kinderen uit groep 8 begeleiden zodat zij als pubers sterk staan en mogen uitgroeien tot  krachtige jongvolwassenen die dit alles ook weer verder mogen uitdragen, zodat dit gedachtegoed zich als een olievlek kan verspreiden.

 

 

Dat in je kracht blijven staan en erop vertrouwen dat het “goed komt” wil ik ook uitdragen aan mijn collega’s binnen het onderwijs en kinderen in mijn klas. De uitdaging aan durven gaan; wat groei- en ontwikkelingskansen biedt en angst op de achtergrond verdringt. Stop met klagen en ga ervoor! Hopelijk kan ik als ”Leading Coach” meer leerkrachten stimuleren. 

 

 

0 Comments

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 Leading Teachers

Log in with your credentials

Forgot your details?